DOLANDIRICILIKTAN SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU DİLEKÇESİ NASIL YAZILIR?
Dolandırıcılıktan savcılığa suç duyurusu dilekçesi yazılırken; suçun faili doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Bu sebeple öncelikle dolandırıcılık suçunun faili konusuna değinmeliyiz. Kural olarak bu suçu herkes işleyebilmektedir. Yani dolandırıcılık suçu açısından failde herhangi bir nitelik aranmamaktadır. Yine bu suçun mağdurunun da ; malvarlığı zarar gören kimse olduğunu ifade edebiliriz. Dolayısıyla dolandırıcılık suçunun mağduru gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilmektedir.
Dolandırıcılıktan savcılığa suç duyurusu dilekçesi yazılırken; fail ve mağdurun tespiti yapıldıktan sonra , mümkünse bu alanda uzman bir ceza avukatına da danışarak , açık ve anlaşılır bir dilekçe yazılması önem ihtiva eder. Aşağıda konuya ilişkin örnek dilekçe veya internet sitemizde paylaştığımız diğer dilekçe örnekleri, okurlarımıza fikir vermek için paylaşılmıştır. Dolandırıcılık şikayet dilekçesi başlıklı bu dilekçenin ; sadece fikir vermek için paylaşılmış olduğu unutulmadan hareket etmenizde fayda olduğunu önemle belirtmek isteriz.
DOLANDIRICILIK ŞİKAYET DİLEKÇESİ NEREYE VERİLİR?
Dolandırıcılık şikayet dilekçesi veya başka bir deyişle suç duyurusu dilekçesi , savcılığa verilmelidir. Ayrıca suç duyurusu kolluğa da yapılabilmektedir. Dolandırıcılık suç duyurusunun kolluğa yapılması durumunda ; kolluk görevlileri suç duyurusunu savcılığa bildirmektedir.
DOLANDIRICILIK ŞİKAYET DİLEKÇESİ ÜCRETİ
Dolandırıcılıkla ilgili suç duyurusunun avukat ile yapılmasının önemini yukarıda da kısaca belirttik. Savcılığa yapılan suç duyurusunda avukatla temsilin önemli olduğu herkesçe bilinmektedir. Yalnızca dolandırıcılık suçu için değil, herhangi bir soruşturma dosyasında hak kayıplarının önünde geçmek bakımından avukatla temsil önemlidir. Dolandırıcılık suçu ile alakalı suç duyurusunda avukat ile temsil halinde avukata ödenmesi gereken ücret Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde belirlenmiştir. Avukatlık ücreti dışında savcılığa ödenmesi gereken herhangi bir harç, avans veya masraf bulunmamaktadır.
EVLİLİK VAADİYLE DOLANDIRILANLAR NE YAPMALIDIR?
Günümüzde Evlilik Vaadiyle Dolandırıcılık Suçu oldukça artmıştır. Evlenme vaadiyle dolandırılan kişiler karakola şikayet dilekçesi vererek veya savcılığa suç duyurusunda bulunarak kendisini dolandıran kişiden şikayetçi olabilirler. Genellikle bu suç evlenme siteleri, arkadaşlık siteleri vasıtası ile mağdur olan kişiye ulaşılmasıyla işlenir.
İNTERNET ALIŞVERİŞLERİNDE DOLANDIRILMA
Günümüzde internetten yapılan alışverişler oldukça artmıştır. Bununla beraber internetten yapılan alışverişlerde dolandırıcılık da artmıştır. Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde yapılan dolandırıcılıkların artması Ceza Avukatı olarak instagram dolandırıcılığı, internet alışveriş dolandırıcılığı suçlarından tarafımıza ulaşan kişi sayısını da artırmıştır.
Dolandırıldım, Savcılığa Suç Duyurusunu Nasıl Yapabilirim?
Savcılığa nasıl şikayette bulunabilirim? Dolandırıldım, ne yapmam gerekiyor? gibi soruların cevabını bu makalede örneklerle vermeye çalışacağız. Şimdi gelin hangi durumlarda savcılığa nasıl suç duyurusunda bulunulur bunları bir inceleyelim.
Şöyle ki ; dolandırıldığınız zaman, darp’a uğradığınız zaman, hırsızlığa maruz kaldığınız zaman vb. birçok durumda suç duyurusunda bulunabilir, hırsızlığa uğramışsanız size ait olanı almak için harekete geçebilir, darp’a maruz kalmışsanız karşı tarafın ceza almasını sağlayabilirsiniz. Fakat biz bu makalemizde dolandırıldığınız zaman savcılığa nasıl başvuru yapabilirsiniz, onu inceleyeceğiz. Şimdi dilerseniz bir örnekle bunu daha kolay anlaşılabilecek şekilde anlatalım.
Dolandırılma konusu da birçok husus gibi çok detaylı. Fakat elinizdeki belgeler ya da bilgilerle savcılığa yapacağınız suç duyurusu, karşı tarafa ulaşmanız ve size ait olanı almanız için elinizden geleni yapmanıza yardımcı olacaktır. Bir örnek üzerinden giderek ne yapabiliriz açıklayalım.
Son dönemlerde sosyal medya uygulaması instagram üzerinden birçok ürünün satışı gerçekleşiyor ve satıcılarla genellikle WhatsApp uygulaması üzerinden iletişime geçerek siparişiniz veriyor ve ödemenizi yapıyorsunuz. Diyelim ki ; instagram üzerinden bir butik sayfasından sipariş verdiniz, parayı hesaba geçtiniz ama ürününüz gelmedi, gelmiyor. WhatsApp’tan yazıyorsunuz, size agresif tavırlar sergiliyorlar, paranızı istiyorsunuz vermiyorlar. Ve en son sizi WhatsApp’tan engellediler. Bu durumda ne yapmalısınız ?
Bu durumda yapmanız gereken şey, bankaya havale ettiğiniz ya da kredi kartı üzerinden ödeme yaptığınız banka dekontunun çıktısını almak. WhatsApp konuşmaları var ise, bunları da okunacak şekilde yazıcıdan (mümkünse) sayfa sayfa çıkartmak olacaktır. Elinizdeki bu belgelerle adliyelerde bulunan müracaat savcısına giderek, orada size verilen ve tarif edildiği üzere yazabileceğiniz şikayet dilekçesini doldurmak olacaktır.
Savcılığa yaptığınız başvuru ve verdiğiniz deliller neticesinde soruşturma başlayacak ve kişi ya da kurum hakkında yargılama süreci başlayacaktır. Yargılama süreci biraz uzun sürebilir. Birazdan kastımız 9-10 ay, fakat mutlak suretle cevap alacaksınız. Karşı taraf belki de ödemeyi size yargılamanın ardından ödeyip, davanızı geri çekmenizi isteyebilir. Böylece paranızı alabileceksiniz.
Eğer yaşadığınız olay çok detaylı ise, alanında uzman bir Ceza Avukatından yardım almanız sizin adınıza daha faydalı olacaktır.
Bu konu hakkında benze makaleler için tıklayın