Eşimden Boşanmam İçin Ne Gerekiyor?
Boşanma davası açmayı düşünüyorsanız ilk olarak yargılamanın yapılabilmesi için;
- Mahkemeye sunulacak boşanma davası dilekçesi,
- Kimliğiniz,
- Mahkeme harç ve masraflarını ödeyecek kadar maddi durum, gerekli olmaktadır.
Bu unsurları yerine getirdikten sonra yetkili mahkemeye başvuru ile boşanma dava dilekçesinin usul ve esaslara göre hazırlanması süreci gündeme gelmektedir. Boşanma dilekçesinde yer alması gerekenleri madde madde açıklayacak olursak şunlardır:
- Boşanma davasının açılacağı mahkemenin ismi dilekçe başında yer almalıdır.
- Davacı olarak kendi adınız, soyadınız ve adres bilgileri dilekçede bulunmalıdır.
- Davacı olduğunuz eşinizin ad, soyad ve adres bilgilerini yazmanız gerekmektedir.
- Boşanma davası talebinizi belirten bir giriş yaptıktan sonra boşanmaya sebep olan gerekçelerinizi paragraflar halinde dilekçede sıralayabilirsiniz.
- Bu noktada söz konusu boşanmaya sebep gösterilen olayları hikaye anlatır gibi değil de asıl noktalarına değinecek şekilde yazmak gerekmektedir.
- Dilekçede boşanmaya sebep olarak gösterdiğiniz nedenlerin kanıtlarını belirtmeniz önemlidir.
Boşanmak İçin Nereye Başvurmak Gerekir?
Boşanmak için nereye başvurmak gerekir sorusu, boşanma davası açmayı düşünen kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu açıdan boşanma davası açabilmek için boşanma avukatı ile beraber çalışılarak Aile Mahkemesi’ne başvurmak gerekmektedir. Ancak ikamet edilen yerde Aile Mahkemesi’nin olmaması durumunda Asliye Hukuk Mahkemesi’ne de başvuru yapılabilmektedir.
Özellikle Aile Mahkemesi’nde çekişmeli boşanma davaları, velayet davaları, anlaşmalı boşanma davaları, babalık davaları ve nafaka davaları gibi pek çok dava türü ile ilgilenilmektedir. Türk Medeni Kanunu aile yapısına büyük bir önem verdiği için de bu açıdan özel mahkemeler oluşturulmuştur.
Anlaşmalı Boşanmak İçin Neler Gerekli?
Anlaşmalı boşanma davaları en yaygın olan dava türlerinden biridir. Bu davalarda, taraflar önceden aldıkları boşanma kararını hukuk ile resmileştirmektedir. Boşanma avukatı aracılığıyla yürütülen bu davalarda ise, davanın açılabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir. Bu açıdan ilk gerekilen şart evliliğin en az 1 yıl boyunca sürmüş olmasıdır. Ayrıca, çiftin beraber mahkemeye başvurması ve her iki tarafından da boşanma davasını kabullenmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanmak için gereken bir diğer şart ise, iki tarafın da mahkeme karşısında boşanmak istediklerini dile getirmesidir. Aynı zamanda boşanmayı düşünen çiftin, boşanma davasının mali sonuçları ve varsa çocuklarının velayeti ile ilgili mahkemeye sundukları kararların hakim tarafından kabul edilmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Ödenir Mi?
Anlaşmalı boşanmada yoksulluk nafakanın talep edilmesi durumunda, eşlerin bir araya gelerek nafaka miktarını belirlemesi gerekmektedir. Eğer anlaşmalı boşanmada, yoksulluk nafakası talep edilmezse, tarafın bu talepten feragat ettiği varsayılmaktadır. Bu yüzden boşanma sonrasında yeniden dava açılarak nafaka talebinde bulunulamamaktadır. Bundan dolayı herhangi bir sorun yaşamamak adına boşanma avukatı ile çalışmak oldukça faydalı olmaktadır. Bir diğer nafaka türü ise iştirak nafakasıdır.
Bu nafaka çocuk için ödenen nafakalardır. Eğer anlaşmalı boşanma davasında bu nafaka talep edilmezse, dava sonrasında dava açılarak talep edilebilmektedir. Aynı zamanda anlaşmalı boşanma davasında belirlenen nafaka miktarının sonradan yeterli gelmemesi durumunda nafaka miktarının arttırılması için de dava açılabilmektedir. Çünkü her zaman çocuğun menfaati üstün bir konuma sahiptir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davasında görevli mahkeme, aile mahkemeleridir. Aile mahkemelerinin olmadığı yerde, asliye hukuk mahkemesi, aile mahkemesi sıfatı ile bu davalara bakar. Çekişmeli boşanma davasında yetkili mahkeme eşlerin boşanma davasını açmadan önce oturdukları veya boşanmak isteyen eşlerden birinin ilgili yer mahkemesidir.
Boşanma Davası Açma Ücreti Ne Kadar?
Ülkemizde yargı hizmetlerinin maliyeti yüksektir. Mahkemelerden hizmet almak isteyen kişiler yüksek harç ve masraflarla karşı karşıya kalmaktadır. Boşanma davası da, davanın açılışından yargılama sürünceye dek masraflı bir yargılamaya tabidir.
Boşanma Davasının Maliyeti Nedir?
Aile mahkemelerinde görülmekte olan boşanma davalarında maktu harç söz konusudur. Aile mahkemesinde açılan bir çekişmeli boşanma davasında veya anlaşmalı boşanma davasında maliyet, önceden belirlenmiş olan bu harca göre alınır. Boşanma davası için ilk tevzi işlemi yapılırken;
- Peşin harç,
- Başvurma harcı,
- Vekalet harcı tahsil edilir.
Ayrıca taraflar arasında ziynet eşyası veya ev eşyasına ilişkin bir uyuşmazlık söz konusu ise dosya bilirkişiye tevdi edilir. Mahkeme süreci devam ederken bilirkişi ücreti ve ek ücret raporları da ödenir. Ayrıca mahkeme hakiminin keşfe karar vermesi halinde bunlara ek olarak keşif ücreti de ödenir.
Bu konuda benzer makaleler için tıklayın