MİRAS HUKUKU
Bir gerçek kişinin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi durumunda, ölenin mirasının kimlere, ne oranda ve nasıl intikal edeceğini düzenleyen hukuk kurallarından meydana gelen özel hukuk dalıdır. Yasal Mirasçılık ve İradi Mirasçılık olmak üzere 2 türlü mirasçılık vardır.
Miras hukuku ölen kişiye ait taşınır ve taşınmaz mallarını inceler. Miras davaları akrabalar arasında görülmektedir. Çünkü ölen kişinin mirasında hak sahibi olan kişiler yine o kişinin akrabalarıdır. Mirasın nasıl paylaştırılması gerektiği kanunda kesin olarak belirtilmiştir. Eğer ki miras paylaşımında kanun kurallarına bir aykırılık söz konusu olursa bu durumda en iyi miras avukatı ile anlaşıp görüşmeniz gerekecektir.
Gaziantep miras avukatı bakımından yoğun ve yeterince büyük bir şehirdir. Bu nedenle kişiler miras avukatını iyi araştırmalı, uzman bir miras avukatı olduğundan emin olmalı ve en önemlisi ise güvenmelidir.
Miras Hukuku Avukatını Nasıl Bulabilirim?
Miras Hukuku ve avukatlığı uzmanlık gerektiren kendisine has bir alandır. Dolayısı ile bu alanda gerçekleşen hadiselerin uzman ve profesyonel bir avukat tarafından çözülmesi kişinin herhangi bir hak kaybına uğramasını engelleyecektir.
Günümüzde artan miras avukatı sayısı ve güven sarsıcı davranışlarda bulunan avukatlar nedeniyle çeşitli hak kayıpları yaşanmaktadır. Bu bağlamda miras avukatının yapacağı en ufak bir usul hatası dahi telafisi güç zararlara yol açabilmektedir. Çünkü bir avukat davanın genel seyrini olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle mevcut davanın hatasız ilerlemesi önem arz eder.
Miras avukatının dinamik ve ilgili olması çok önemlidir
Miras Hukukunda Veraset İlamı
Miras devrinin yapılması için ilk ilam olarak belirlenen işlem ise veraset ilamıdır. Bu ilam ile danışman avukatlarınızın yardımıyla Sulh Hukuk mahkemelerine başvuru yapacaksınız. Mahkemece açılan davada ise veraset ilamı görüşülecektir. Yeni kanun gereğinde gerçekleşen tüm veraset usullerinin noterden onay alması gerekir. İkinci yol ise ekonomik ve hızlı bir çözüm olarak karşımıza çıkacaktır. Önceden bu işlemin hem zaman hem de maliyet fazlalığı olarak karşımıza çıkması noter ile çözüme kavuşmuştur.
Noter tarafından düzenlenen belge ile yanlışlık olup olmadığı konusu görüşülecektir. Noterde yaşanan herhangi bir sorun veya yanlışlık itirazını yine Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuru yaparak düzeltilmesini talep edebilirsiniz.
Avukatlık Ofisimizin Miras Hukuku Alanındaki Hizmetleri
- Vasiyetname düzenlemek,
- mirasçı atama sözleşmesi düzenlemek,
- Ölünceye kadar bakma sözleşmesi düzenlemek,
- Veraset belgesi çıkartmak,
- Miras paylaşımı,
- Terekenin tespiti ve defter tanzimi davaları,
- Vasiyetname tanzimi,
- Vasiyetnamenin iptali,
- Miras taksim sözleşmeleri,
- Terekenin taksimi davası,
- Muris muvazaasına dayalı tapu iptal tescil davalar,
- Tenkis davaları,
- Miras sebebiyle istihkak davaları,
- Miras özgülemek suretiyle vakıf kurma işlem ve davası,
- Miras hukuku danışmalığı,
- Veraset Davası ( veraset ilamı almak,
- Veraset belgesinin iptali),
- Vasiyet alacaklısı sıfatıyla miras davası,
- Mirasın reddine dair davalar,
- Miras ortaklığından kaynaklı İzaleyi şüyu davaları,
- Miras sözleşmesinden doğan davalar,
- Tenkis davası,
- Muvazaalı miras işlemlerine karşı iptal davası,
- Miras sebebiyle istihkak davası… gibi konularda hizmet sunmaktayız.
Miras Hukukunda Bilinmesi Gerekenler
Veraset ilamı için sizlere hem hak sahibi olmak hem de hak organlarını belirlemek açısından tereke üzerinden bir işlem yapma yetkisi söz konusu olacaktır.
Bunun için veraset ve intikal vergisi ödeme noktası geçerlilik kazanacaktır. Bu verginin miras kalan kişi tarafından ödenmesi veya kalan mallar üzerinden yüzde 15 oranında ödenmesi gerekir. Hak oranları ise yine kişilerin belirtilmesi üzerine kanunla düzenlenmiştir.
Miras hukuku dâhilinde gerçekleşen kanuni mirasçılık ve atanmışlık yetkisi noktasında kendi içinde bölümlere ayırılacaktır. Bunlar hakkında ise gerçek düzenleme yine miras hukuk alanında gerçekleşmiş ve düzenlenmiştir. Velayetname veya ölüme bağlı olan tasarruf işlemleri adı altında ikiye ayrılan bu noktada ise yine ölüme bağlı olan tasarruflar konusunda bu paraya dokunulması noktası yasaklanmıştır.
Miras Hukukunda Kanunu Mirasçıların Payı Meselesi
Medeni kanunla düzenlenmiş olan ve ölen kişinin hemen ardından yapılan miras paylaşımı noktasında torunları ve devamı olan zümre mirasçıları noktası vardır.
Bunlar için oluşturulan zümre sisteminde birinci ve ikincilik esası alınacaktır. İlk olarak en yıkın olan ve alt soyu olan kısımlar önemlidir. Çocuklar, torunlar, torunların çocukları, çocukluların torunları ve devamı olarak devam eden noktalardır.
Miras bırakının alt soyu her zaman 1. Zümreyi oluşturur. Bu kısım ise üst soylar olarak bilinen miras bırakana da yakınlık derecesi de ortaya konacak olan kanunla düzenlenmiş olan alanlardır. Miras bırakan açısından diğer zümre ise 2. Zümre olarak belirlenir. Bu noktada ise birinci sırayı kendi anne ve babası, yeğenleri, bunların çocuk ve torunları ile devamı alacaktır. 3. Zümre olarak belirlenen bir noktada vardır. Burada ise önemli olan büyükanne ve büyük babaları ile bunların çocuklarından oluşan kısımlar, amca dayı hala teyze ve kuzen kısımları bu noktada etkili olan adımlardır.
Son zümre olan 4. Zümre ise büyük ana ve babalar ile büyük ananın ana ve babaları olarak belirlenmiştir. Alt soy olarak nitelenen bu kısımda belirli düzenlemeler vardır. Kesin olarak son zümre olan 4. Zümreye kanunla ilgili olarak miras hakkı tanınmayarak geri çekilmiştir.
Miras Hukukunda Miras Oranları
Ölen kişinin ardından 4 kişiden oluşan bir ailede eşe 1/4 oranında bir düzenleme getirilmiştir. Geri kalan çocuklardan ise orana katılanlar arasında her biri için mutlaka 3/8 pay bırakılması karar kılınmıştır.
Aynı şeklide evli olan ve karısından çocuğu olmayan kişinin eğer iki kardeşi varsa burada eş yarı oranda bir pay alır. Geri kalan kısım ise iki kardeş arasında pay edilerek bölüşür. Kişinin eğer eşinden başka tek yakını dayısı olarak belirlenmiş ise bu konuda sistem gereğince eşinin herhangi bir pay alması durumu söz konusu değildir. Burada tam olarak eş birinci zümre olduğu için tüm miras karısına kalacaktır.
Pay sahibi olma konusunda kanunda açık olarak 1. Zümre olan karısının 4. Zümre olan dayısı ile eş değer olmadığı görülen ayrımlar arasında olacaktır.
Miras Avukatlarınca Sıkça Sorulan Sorulara Cevaplar
MİRASTA SAKLI PAY NEDİR?
Saklı Paylar, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan Kanuni miras payıdır.
MİRASÇILIKTAN ÇIKARMANIN İPTALİ MÜMKÜN MÜ?
Miras bırakan; sebepleri varsa, mirasçılarından birini veya birkaçını, Vasiyetname veya Miras Sözleşmesiyle, mirastan çıkarabilir.
MİRAS SÖZLEŞMESİNİN İPTALİ MÜMKÜN MÜ?
Tasarruf miras bırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa, Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa, Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlaka aykırı ise, Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa. iptal davası açabilir.
VASİYETNAMENİN İPTALİ MÜMKÜN MÜ?
Miras bırakanın vasiyetnamesiyle hakkı zarara uğrayan mirasçılar veya lehine vasiyet yapılanlar tarafından Vasiyetnamenin İptali Davası açılabilir.
MİRAS SEBEBİYLE İSTİHKAK DAVASI NEDİR?
Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üsten hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir.
TENKİS DAVASI NEDİR?
Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılardır, miras bırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebilirler.
TEREKE TESPİTİ DAVASI
Mirasçılardan ve ilgililerden herhangi biri, terekenin mühürlenmesi de dâhil olmak üzere, terekeye giren malların tespitini isteyebilir.