Anlaşmalı Boşanma Davası Açarken Avukatlık Hizmeti Almak Zorunlu Mudur?
Anlaşmalı boşanma davalarının avukatlar aracılığıyla açılması gerektiği gibi bir zorunluluk yoktur. Kısaca anlaşmalı boşanma davası vatandaşların deyimiyle avukatsız da açılabilir. Eğer anlaşmalı boşanma davası avukatsız olarak açılacak ise dilekçenin davacı eş tarafından ıslak imzalı olarak verilmesi gerekmektedir.
Ancak anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlarken hukuki bilgi gerektiren bir alt yapının bulunması gerekmektedir, vatandaşların dilekçenin ve protokolün hazırlanması aşamasında avukatlardan görüş ve danışmanlık hizmeti almaları gerekebilecektir. Anlaşmalı boşanma dilekçesi 2 ayrı nüsha olarak hazırlanmalıdır ve görevli mahkeme aile mahkemeleridir. Davanın açılması için dilekçe ve eklerinin hukuk mahkemeleri ön büroya teslim edilmesi ve adliye veznelerinden harç, masraf ödemelerinin yapılması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Avukatsız olarak anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen eşler, anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlarken aşağıda bulunun dilekçe örneğinden faydalanabilirler ancak yine de protokolün hazırlanmasında sözleşmeler hukuku alanında bilgi sahibi bir avukattan danışmanlık alınması tavsiye edilir. Zira bu konuda avukat hizmeti almamak için internet üzerinden bulduğu anlaşmalı boşanma protokollerini, hukuka uygunluk açısından denetlemeden mahkemeye sunmaktadırlar.
Ancak anlaşma boşanma protokolü kişilerin maddi durumuna, mal varlıklarına, evlilik sürecinde sahip oldukları mal varlıklarına, çocukların durumuna göre değişkenlik göstereceği için özel olarak hazırlanması gereken bir sözleşmedir. Bu durumun vatandaşlarca göz ardı edilmesi kendileri için zaman yönünden ve ekonomik yönden kayıplar getirmektedir. Özellikle evlilik birliğinden doğan hakları üzerinde bilgi sahibi olmayan eşler bu ihmali davranışları nedeniyle de boşanma sonucunda pişmanlık yaşamaktadırlar.
Nitekim her evlilik ve bu evliliğin sonuçları farklılık arz etmektedir, bu nedenle boşanma protokolleri de farklılık göstermektedir. Taslak veya örnek olarak hazırlanan anlaşmalı boşanma protokol örneğinin boşanmak isteyen bütün çiftlere uygun olması zaten mümkün olan bir durum değildir. Yukarıda açıklanan nedenler kapsamında anlaşmalı olarak boşanmak isteyen kişiler, ekonomik veya başka özel nedenlerle bir avukattan vekillik hizmeti alabilecek durumda değilse dahi en azından avukattan danışmanlık hizmeti alarak yasal süreç ve evlilik birliğinden doğan haklarını öğrenmeli, anlaşmalı boşanma protokolünün düzenlenmesi için danışmanlık hizmeti almalıdırlar.
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma ve Dava Süreci
Usul olarak Türk Hukuk Sistemi içerisinde çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davaları türleri bulunur. Çekişmeli boşanma davaları, davaların içeriğine ve eşlerin anlaşamadıkları konulara göre, 3 yıldan daha uzun sürelere uzayabilir. Bu uzun süre eşlerin birbirlerini ve olağan yaşamlarını maddi ve manevi olarak yıpratmaları anlamlarına gelebiliyor.
Bu sebeple hızlı bir şekilde boşanma işlemlerini gerçekleştirerek, olağan yaşamlarına dönmek isteyen eşlerin açmaları gereken dava türü “ anlaşmalı boşanma davası” ’ dır. Anlaşmalı boşanma davaları açıldıktan sonra 1 hafta ile 3 ay arasında bir ortalamayla sonuçlanan dava türleridir. Bazı acil durumlarda 1 gün içerisinde bile sonuçlanmış anlaşmalı boşanma davaları emsalleri görülmüştür.
Avukatsız Açılan Anlaşmalı Boşanma Davasında Yapılması Gerekenler?
Anlaşmalı boşanma davalarının ön şartları arasında da yer alan, duruşma sırasında tarafların bulunması zorunluluğu vardır. Dilekçe ve protokolle birlikte yapılan başvuru sonrasında, belirlenmiş duruşma tarihinde her iki tarafında bulunması, yapılan anlaşmayı onayladıklarını sözlü olarak beyan etmeleri gereklidir. Başvuru, belgeler ve hazırlık sürecinde usulden yapılmış olan eksiklik ve yanlışlıklar bulunmuyorsa, ilk duruşmada her iki tarafta yer alıyor ve anlaşmalı boşanmayı onayladıklarını beyan ediyorsa, ilk duruşma sonucunda yüksek ihtimalle istenilen sonuca ulaşılır ve boşanma gerçekleşir.
Anlaşmalı Boşanmanın istenilen sonuca ulaşılması için, hazırlanan dava dilekçesi ve protokol konusunda yüksek hassasiyet ve usullere uygun olması açısından avukatların deneyimlerine başvurulması önemlidir. İstenildiği takdirde davanızı Gaziantep Barosuna kayıtlı Avukatları aracılığı ile vekalet vermeniz durumunda takip edebilirler. (Avukatsız Anlaşmalı Boşanma ve Dava Süreci)
Anlaşmalı Bir Şekilde Boşanmak İçin Avukat Şart Mı?
Evlilik yaşamını sonlandırmak isteyenlerin istekleri sonucu mahkemelerde en çok görülen davalardan biri boşanma davalarıdır. Bazı boşanma davaları anlaşmalı olurken, bazıları çekişmeli boşanma davaları olabilir. Boşanmak isteyen kişiler, avukatsız anlaşmalı boşanma olur mu, anlaşmalı boşanmada avukat şart mı diye merak ederler. Boşanma tipinin anlaşmalı olması, uğraştırıcı olmayan ve kolay bir süreç gibi görünür. Fakat durum her zaman böyle olmaz. Anlaşmalı boşanmalar da bazı durumlarda çekişmeli bir boşanmaya dönüşebilme ihtimaline sahiptir. Fakat genel olarak ifade etmek gerekirse anlaşmalı boşanmada avukat olmadan da dava açılabilir.
Avukatlı ya da avukatsız anlaşmalı boşanma davalarında bazen kişilerin beklediğinden farklı sonuçlar alınabilir. Anlaşmalı boşanma davası öngördüğü gibi gitmeyen kişiler hayal kırıklığına uğrayabilirler. Bu durumun nedenleri yasal sürecin olması gerektiği gibi yürütülememesi olabilir. Avukatsız anlaşmalı boşanma olur mu diye merak edenlere, sürecin karmaşık olabileceğini ve zarar görme ihtimallerinin de bulunabileceğini belirtmek isteriz. Başvuracağınız, işinde uzman ve sizin için en iyi boşanma avukatı davanızın istediğiniz gibi sonuçlanması ihtimalini yükseltecektir.
Boşanmak İstiyorum, Avukatsız Anlaşmalı Boşanabilir Miyim?
Profesyonel bir hukuk danışmanlığı sizi her konuda yönlendirir. Aklınıza takılan tüm soruları cevaplandırır ve size yardımcı olur. Uğraşmanız gereken konuları çok fazla düşünmemeniz için bu desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Ayrıca davanızla ilgili olarak sizin yararınıza sonuçlar alınması için de önemlidir. Boşanma her ne kadar anlaşmalı da olsa, bazı pürüzlerin çıkma ihtimali her zaman vardır. Sonradan doğan bu sıkıntılarla baş edebilmenin tek yolu, işin uzmanından hukuki destek almaktır. Boşanma aşamasındaki çiftler arasında yaşanacak hukuki anlaşmazlıklar çözümlenmediği takdirde zaman aşımı görülmesine neden olabilir ve böylece haklarını alamamaları gibi bir durum oluşabilir. Sıklıkla görülen bu durumun önüne geçmek için davanızı takip edecek bir boşanma avukatından destek almanız önerilir.
Tüm bunlara rağmen avukatsız anlaşmalı boşanma olur mu diye merak ediyorsanız cevabı bu şartlara bağlı olarak evettir. Bu konuda herhangi bir avukat şartı yoktur. Tamamen isteğinize bağlı olarak avukatsız da anlaşmalı boşanma davaları açılabilir. Anlaşmalı boşanma davası süreçlerinde, boşanmak isteyen kişiler kendi hazırladıkları protokolde eklemeler yapmak isteyebiliyorlar ve tekrar bir dava sürecine girmeleri gerekebiliyor. Meydana gelebilecek her türlü aksaklığın önlenebilmesi ve davanızın istediğiniz gibi sonuçlanabilmesi için avukat desteği almalısınız. Anlaşmalı boşanmada avukat, tüm bu sebeplerden dolayı gerekli hale gelebiliyor.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Bir yanıt yazın