Tanıma Ve Tenfiz

TANIMA VE TENFİZ

Yabancı mahkeme kararlarının verildiği ülke dışında kabul edilmesi, hüküm ve sonuç doğurması kararın tanınması ve tenfizi ile mümkündür. Tanıma ve tenfizin birbirinden farkı; tenfiz kararı ile hükmün aynı zamanda icra edilebilir olması, icra faaliyetlerinde bulunulabilmesi olarak açıklanabilir. Tanıma da mahkeme kararı sadece kesin hüküm ve kesin delil olarak kabul edilirken tenfiz de aynı zamanda kararın icrai işlemleri de yapılabilmekte hüküm sonuç doğurmaktadır.

Eğer yurtdışında boşandıysanız ve Türk vatandaşıysanız, bu boşanmayı Türkiye’de nüfusa işletmek için tanıma – tenfiz davası açmanız gerekmektedir. Tanıma tenfiz davası için bizzat Türkiye’ye gelmenize gerek yoktur. Boşandığınız eşinizle birlikte Konsolosluktan ayrı ayrı boşanma avukatlarına vekaletname çıkartarak, tanıma tenfiz davasını Türkiye’de gerçekleştirebilirsiniz.

Yurtdışında yaşayan eşlerden birinin vekaletname vermemesi halinde, tanıma ve tenfiz davaları 9-10 ay sürmektedir.

Hatta vekalet vermeyen eş Türk vatandaşı değilse, yapılacak olan uluslararası tebligat sebebiyle dava en az bir senede bitmektedir. Bu nedenle eşlerin hem zamandan hem de masraflardan tasarruf etmek için birlikte tanıma tenfiz davasını açıp, yürütmeleri tavsiye edilir. Aynı şekilde yabancı mahkemeden nafaka ya da velayet konularında aldığınız mahkeme kararları varsa, bunları da Türkiye’de dava açarak tanıtabilir ve tenfiz ettirebilirsiniz.

Yurtdisinda Yerlesik Tuzel Kisilerin Türkiye’deki subeleri ile irtibat Burolarının Sicile Kayit Yukumlulugu Hakkinda KVKK Karari

Boşanma, Tanıma Tenfiz : Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, boşanmaya ilişkin davayı ister yurtdışında, ister Türkiye’de açabilirler. Boşanma davası Yabancı Mahkemede açıldığı takdirde, taraflardan her ikisi de Türk Vatandaşı ise, davada Türk Hukuk kuralları uygulanacaktır. Taraflardan birisi Türk, diğeri yabancı ülke vatandaşı ise Mahkeme kendi hukuk kurallarını uygulayacaktır. Yabancı Mahkeme tarafından verilmiş olan boşanma kararının, Türkiye’de hükmü yoktur. Bu boşanma kararının Türkiye’de geçerli olması için tanınması ve tenfizi gerekmektedir.

Tanıma ve Tenfiz Davasında Hizmet Verdiğimiz Ülkeler: Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanada, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya Cumhuriyeti , Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan ülkelerinden alınmış olan boşanma kararlarının Türkiye’de tanımasını sağlamaktayız.

Tanıma ve Tenfiz Davası Nasıl Açılır?

Milletlerarası Özel Hukuk esaslarınca her mahkeme kararı bulunduğu ülke sınırları içerisinde geçerli olmaktadır. Yani Türk vatandaşları açısından yurtdışında gerçekleştirilen davaların sonuçları sadece o ülkede geçerlidir. O nedenle yurtdışı mahkemelerinin vereceği kararların Türkiye’de tanınması ve tenfizi gereklidir. Tenfiz davaları sıklıkla tanıma davaları ile karıştırılabilmektedir. Bu tanımanın koşullarının Türkiye’de icra edilebilmesi için gerekli şartların yerine getirilmesi anlamına gelmektedir.

Tenfiz davası nasıl açılır diye merak eden kişiler açısından örneğin yurt dışında gerçekleştirilmiş olan boşanmanın Türkiye’de tenfiz edilebilmesi için yetkili mahkeme Aile Mahkemesidir. Bireyler yurtdışındaki boşanmanın tenfizini gerçekleştirmedikleri durumda ileriki dönemde miras, mal paylaşımı gibi hususlarda sıkıntılar yaşayacaklardır. O nedenle tenfiz davası mutlak suretle açılmalıdır.

Dava Açmak için Türkiye’ye Gelmek Zorunlu mu?

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının tenfiz davası açmak için Türkiye’ye gelme zorunlulukları yoktur. Fakat tenfiz davasının takibi açısından hukuki prosedürleri etkili bir şekilde yürütecek bir boşanma tanıma ve tenfiz avukatı tarafından destek almaları gerekir. Türkiye’de ikamet adresi olmayan ve hali hazırda yurtdışında yaşamaya devam eden kişiler tenfiz davasını yine Türkiye-Gaziantep’ten de açabilecektir. Yeter ki yetki itirazı gelmesin.

Tenfiz davası nasıl açılır diyen bireylerin yurt dışı mahkemelerinin vermiş olduğu karara ilişkin belgeleri hazırlamaları gerekir. Boşanma kararının aslı, Apostille şerhi gibi her belgenin çevirisinin yeminli tercüman tarafından yapılması ve noter onaylı olması gerekir.

Tenfiz davası nasıl açılır diye merak edenlerin üzerinde durmaları gereken bir başka husus ise dava sürecinin nasıl yürütüleceğidir. Zira tenfiz davası yıllarca sürebilmektedir. O nedenle bu süreçte hukuki destek almak davanın en kısa süre içerisinde neticelenmesine olanak sağlar.

Öyle bir boşanma tanıma ve tenfiz avukatı ile açılacak tenfiz davası 2- 3 hafta içerisinde sonuçlanabilecekken bireyse olarak açılacak tenfiz davaları 3 – 4 yıl sürebilmektedir.

Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın

Yazımızı Beğendiniz Mi?

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Avukata Soru Sor
Merhaba, daha fazla bilgi için, konusunda uzman avukat uygun bir ücret karşılığında size yardımcı olup yol haritanızı çizecektir.