Kamu kurumuna atanan askeri personeller (sözleşmeli er uzman erbaş uzman çavuş) sözleşmelerini nasıl fesih ederler / nasıl istifa edebilirler ?
Kamu kurumlarına atanan askeri personeller, sözleşmeli er, uzman erbaş ve uzman çavuşlar olarak görev yapmaktadırlar. Bu görevler, belirli bir süre boyunca sözleşme ile yapılmaktadır. Ancak bazı durumlarda, personellerin görevlerini sonlandırmaları gerekebilir. Bu yazımızda, kamu kurumuna atanan askeri personellerin sözleşmelerini nasıl fesih edebilecekleri veya nasıl istifa edebilecekleri hakkında bilgi vereceğiz.
Sözleşmeli Er, Uzman Erbaş ve Uzman Çavuşların Sözleşmelerini Fesih Etme Yolları
Sözleşmeli er, uzman erbaş ve uzman çavuşların sözleşmelerini fesih etmek için bazı yollar vardır. Bunlar;
1. Sözleşmenin Süresinin Dolması: Sözleşmeli er, uzman erbaş ve uzman çavuşların sözleşmeleri belirli bir süre için yapılmaktadır. Sözleşmenin süresi dolunca, personel görevinden ayrılmış olur.
2. Sözleşmenin İptali: Sözleşmeli er, uzman erbaş ve uzman çavuşların sözleşmeleri, kamu kurumları tarafından iptal edilebilir. Bu durumda, personel görevinden ayrılmış olur.
3. Sözleşmenin Karşılıklı Anlaşma İle Feshi: Sözleşmeli er, uzman erbaş ve uzman çavuşlar, kamu kurumları ile karşılıklı anlaşarak sözleşmelerini feshedebilirler.
4. Sözleşmenin Tek Taraflı Feshi: Sözleşmeli er, uzman erbaş ve uzman çavuşlar, belirli şartların gerçekleşmesi halinde sözleşmelerini tek taraflı olarak feshedebilirler. Bu şartlar;
– Hastalık veya sakatlık nedeniyle görev yapamama,
– Ailevi nedenler,
– İstifa etmek istemeleri.
Askeri personelin (sözleşmeli er, uzman erbaş, uzman çavuş vb.) sonraki sözleşmelerini fesih etme veya istifade etme işlemleri, askeri disiplin ve hükümlere tabi olabilir. Aşağıda, genel bir bakış ve kılavuzlar sunan bir rehber bulabilirsiniz. Ancak, her ülkenin askeri sistemleri farklı olabilir ve güncel mevzuatlar kuralları, bu nedenle yerel yönetimler ve kuralları denetlemek önemlidir.
1. Sözleşmenin Fesih Edilmesi:
Sözleşmeli askeri personelin sözleşmelerini fesih etmek istemeleri durumunda, genellikle belirli prosedürler izlenmelidir. Bu işlemlerin büyüklüğünü göre değişiklik olasılığı, ancak genel olarak aşağıdaki bölümler izlenmelidir:
- Bir dilekçe hazırlamak: Askeri personel, istifasını veya sözleşmenin feshedilmesini talep eden resmi bir dilekçe hazırlar. Dilekçe, değerlendirme, kullanım süresi ve gerekli diğer bilgileri içermelidir.
- Üst kuruluşların sağladığı: Dilekçe, işletmelerin üstlerine veya ilgili komuta birimine sunulmalıdır. Bu, resmi olarak istifanın veya sözleşmenin feshedilmesinin aşamasıdır.
- İlgili işlemleri takip etmek: Sözleşmenin nasıl feshedileceği veya kullanımının nasıl gerçekleştirileceği konusunda belirli işlemler ve kontrol edilebilir. Bu işlemleri takip etmek ve gereken evrakları elde etmek önemlidir.
- Onay ve çıkış: İstifa veya sözleşme fesih işlemi onaylandığında, askeri personel için belirli bir çıkış süreci yaşanıyor. Bu süreçte, askeri malzemelerin iade edilmesi ve diğer çıkış yollarından yer alınabilir.
2. İstifa Etme:
Askeri personeller, istifade etmek istediklerinde de belirli bölümleri izlemelidir:
- Üst makamlara bildirim: Askeri personel, istifasını vermek üzere üstlerine bildirir. Bu genellikle resmi bir yazı veya dilekçe ile yapılır.
- İstifa tarihini belirleme: İstifanın hangi anda etkili olacağını belirler. Bu tarih, şartlara göre veya sözleşme şartlarına göre belirlenir.
- Gerekli işlemleri takip etmek: İstifa işlemiyle ilgili kurallar ve belgeleri bulunabilir. Bu kuralları ve hükümleri takip etmek önemlidir.
- Çıkış çıkışı: İstifa onaylandığında, askeri durumlardan çıkış yolu izlenir. Bu işlemler, gardiyanların iadesini, çıkış evraklarını ve diğer ayrılma sonlarını bitirir.
3. Önemli Noktalar:
- Sözleşmenin fesih veya kullanım sürecini yönetmeyi sürdürür. Bu nedenle, ilgili askeri mevzuatı ve çalıştırmayı düşünmek ve uygulamak önemlidir.
- Askeri personel, kullanım veya sözleşme fesih işlemi sırasındaki yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirmek zorundadır.
- İstifanın veya sözleşmenin fesihinin sonuçları olabilir, bu nedenle bu kararı düşünmek ve danışmanlık almak önemlidir.
- Sözleşmenin feshedilmesi veya istifa sürecinin ardından, askeri hükümlerin uygun şekilde çıkış yapması ve sonlandırma işleminin tamamlanması olasıdır.
Bu yazı, genel bir rehber kapsamları ve yerel düzenlemelera, kurallara ve işlemlere göre içeriğini belirler. Askeri personelin, sözleşmelerini feshetme veya istifade etme konusunda kurumların ve devletin mevcut mevzuatını yakından incelemeleri ve profesyonel danışmanlık almayı düşünmeleri önemlidir.
Askeri personellerin sözleşmeleri ne kadar süreyle yapılmaktadır?
Bu şartlar genellikle sözleşme süresi, askeri personelin sağlık durumu, ahlaki nedenler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.Fesih işlemi için askeri personellerin ilgili birimlerde görevli olan yetkililere başvurarak gerekli prosedürleri takip etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, sözleşmeli askeri personellerin istifa etmek istemeleri durumunda da yine ilgili birimlere başvurarak istifa dilekçelerini sunmaları gerekmektedir.
Uzman çavuş sözleşme bitmeden istifa ederse ne olur?
Sözleşmenin imzalanmasından sonra ilk 5 aylık intibak dönemi içerisinde ayrılmak isteyen uzman çavuşların; Sözleşmesi feshedilerek, TSK’den ilişiği kesilir. Peşin ödenen aylık ve diğer tüm özlük hakları geri alınır.
Sözleşmeli personel istifa ederse tazminat alabilir mi?
Kanun düzenlemesine göre 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel, memur statüsünde değildir. İşçi statüsünde de olmadıklarından, İş Kanunu’ndaki iş güvencesi hükümlerinden faydalanamazlar. Bu nedenle, 4/B sözleşmesinin sona ermesi halinde ihbar ve kıdem tazminatı hakları bulunmaz.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın
Merhaba ben lise hemşirelik mezunuyum TSK’ da uzman çavuş olarak görev yapıyorum ve sözleşme sürem devam ediyorken KPSS ile uygun puanı alıp atanmak istiyorum sizce bu mümkünmü gerçekten yardımcı olursanız çok mutlu olurum. İyi çalışmalar.
Konu hakkında detaylı bilgi için tarafımıza 0532 715 47 05 nolu telefondan ulaşabilirsiniz