1-Acil polikliniğine başvuru sonrasında hekim tarafından yapılan değerlendirme ile acil hal kabul edilen kişilere sunulan acil sağlık hizmetlerinden hiçbir şekilde ücret alınamaz. Acil hal tanımı ise ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı durumlardır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir. Değerlendirme sonrası acil hal kabul edilmeyenlerden ilave ücret alınmaktadır.
Özel hastaneler acil servis ücreti istenmesi, hastanın acil statüsünde bir şikayetinin olması durumunda yasal değildir. Özel hastaneler acil servis ücreti ödemeyecek ve acil statüsüne giren hastalar ise; Sağlık Bakanlığı’nın Acil Sağlık Hizmetleri kapsamında Yeşil Alan Uygulaması isimli genelgesinde belirtilmektedir. Hastalar acil servislere ilk müracaat ettiklerinde değerlendirilmekte ve acil statüsünde olup olmadıkları belirlenmektedir.
Acil sayılan vakalar ise şu şekildedir:
• Boyutu fark etmeksizin travma vakaları
• Acil servise girişi yapıldıktan sonra yatışı verilen hastalar
• Tıbbi müdahale yapılan vakalar
• Müşahede altına alınan hastalar
• Başka bir sağlık hizmet sunucuna sevk edilen veya oradan sevkli gelen hastalar

Özel Hastaneler Acil Servis Ücreti Var Mıdır?
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Özel Hastaneler Acil Servis Ücreti Alınmayan Durumlar Nelerdir?
- Trafik kazası sonucu acil servis hizmetinden ücret alınmamaktadır.
- Boğulma vakalarında özel hastanelerin acil servisleri ücretsizdir.
- ntihar girişiminde bulunanlardan özel hastanelerin acil servislerinde ücret talep edilmemektedir.
- Terör olayları kaynaklı özel hastanelerin acil servislerine gidenlerden ek ücret talep edilmemektedir.
- Bıçaklanma ve kavga sonrası acil servislerde tedavi görecek olanlar ücret ödememektedirler.
- İş kazası sonucunda özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir.
- Uzuv kopması için acil servis ücreti istenmemektedir.
- Elektrik çarpması sonucunda özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret ödenmemektedir.
- Donma ısı çarpması için ödeme yapılmamaktadır.
- İç kanamaya ve kanamaya neden olabilecek kırıklar, omurga kırıkları, yanıklar ve göz yaralanmaları sonucunda özel hastanelerin acil servislerine ödeme yapılmamaktadır.
- Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir.
- Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
- Kalp krizi ve ritim bozukluğu için özel hastanelerin acil servislerinden ücret alınmamaktadır.
Özel Hastanelerin Acil Servislerinde Poliklinikten Giriş Yapmış Gibi Gösterilir İse Ne Olur?
Özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde, hastalardan tedavi ücreti alınabilmesi için bazı belgeler imzalatılmaktadır. Hasta yakınlarına panik halinde imzalatılan ilgili belgelerin hukuki olarak herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu imzalar yasal olmamakla beraber, özel sağlık sigortasının kapsamadığı durumlarda tedaviler uygulanmadan önce hasta yakınına bildirilmelidir.
Acil statüsünde olan hastaların girişini bazı özel hastaneler poliklinikten yapabilmektedir. Böyle durumlarda hastalardan taburcu olurken ücret istenebilmektedir. Ancak hastaların mahkeme yolu ile haklarını arayarak bu duruma itiraz edebilmeleri mümkündür.
Özel Hastanelerin Acil Servislerinde Kendisinden Ücret Alınan Hastalar Ne Yapmalıdır?
Özel hastanelerin acil servislerine gittikten sonra eğer ücret talep edilmiş ise; bu durumda Yeşil Alan Uygulaması Genelgesi’ne bağlı hükümlere uygun olup olmadığını kişinin değerlendirmesi gerekmektedir. Yeşil Alan Uygulaması’na uygun olan hastalardan tedavi ücretinin talep edilmesi yasal değildir.
Hastaların özel hastanelerin acil servislerinde gördükleri tedavi karşılığında kendilerinden talep edilen ödeme makbuzunu ve faturasını saklamaları gerekmektedir. Yapılan müdahalelerin Yeşil Alan Uygulaması kapsamında olup olmadığının hastane tarafından değerlendirilmesini talep etmek için hastane yönetimine dilekçe vermesi gerekmektedir.
Hastane yönetiminden eğer olumlu bir cevap alamaz ise; bu durumda 184 numaralı Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ni arayarak talebini iletmelidir. Özel hastaneler acil servis ücretinin iadesi için de Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapması gerekmektedir
Diğer Makalelerimiz için Tıklayın.
Özel hastanede diz protez ameliyati yapılacak doktorumuz ameliyattan önce acilden giriş yapılması gerektiğini söyledi neden anlayamadim
Gerekçesini doktorunuza sorunuz , söylediği beyana göre tekrar 05327154705 nolu telefondan iletişime geçebilirsiniz