90 gün üzerinde rapor alan uzman erbaşların en çok merak ettiği soru sözleşmesinin feshedilip edilmeyeceğidir.
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu uyarınca hava değişimi ve istirahat raporu süresi toplamda, tedavide geçecek süre hariç tutulmak kaydıyla istirahat raporunun yada hava değişiminin başladığı günden itibaren geriye doğru son bir yıl içerisinde üç ayı geçemez. Bu sürenin aşılması halinde uzman erbaşların sözleşmesi feshedilmektedir ya da yenilenmemektedir.
Burada dikkat edilecek hususlar şunlardır
1) Rapor süresi Gün hesabi ile değil ay hesabı ile yapılır. Yani 90 Gün belirleyici kriter olmayıp 3 ay şeklinde süre belirlenmektedir.
2) Sağlık raporunun ya da hava değişim raporunun başladığı günden itibaren geriye dönük 1 yıl içinde alınmış rapor süresi 3 ayı aşmamalıdır.
3) Tedavide geçen süreler hesaba katılmaz.Örnegin kişi 3 ay yoğun bakımda kalmışsa bu süre fesih için dikkate alınmaz.
Bu sürenin aşılması halinde uzman erbaşların sözleşmesi feshedilmektedir ya da yenilenmemektedir.
Bu sebepler ile uzman erbaşın sözleşmesi feshedildiğinde kurumun genelde yanlış ve hukuka aykırı işlemler yaparak hataya düştüğü görülmektedir. Özellikle son bir yıllık sürenin hatalı hesaplanması, 1 yıllık sürenin başlangıç tarihinin belirlenmesinde yanlışlık yapılmış olması, rapor yada istirahat süresi için 3 ay denilmesine rağmen idarenin ay hesabı yerine hatalı olarak gün hesabı yapması, hava değişimi veya istirahat rapor süresi bitmeden iyileştiğini bildiren uzmanın hastaneye sevkinin yapılmaması, rahatsızlığının iyileştiğine dair rapor sunmasına rağmen uzman erbaşın göreve başlatılmaması şeklinde idarenin hataları özetlenebilir. Tabi bu hatalar artırılabilir. Ancak konunun anlaşılması için yeterince örnek verdiğimizi düşünüyoruz.
Uzman Erbaşların 3 aydan kısa süreli raporları toplanarak sözleşmesi feshedilebilir mi ?
Diğer merak edilen durum da budur,yani Parça parça alınmış raporları toplayarak 3 ayı geçti diyerek sözleşme feshi mümkün mü ? Son alınan rapor süresi dahil edilerek istirahat raporu alındığı günden geriye doğru 1 yıl boyunca alınan raporlar toplamı 3 ayı buldu ise sözleşme yine feshedilecektir.Yani 3 aylık rapor süresi tek seferde olması gerekmiyor. Son rapordan geriye 1 yıl içinde alınan raporlar süresi toplamı önem arz etmektedir.
Örnek verelim; kişi 21 Aralık 2021 de 1 aylık hava değişimi raporu almış olsun. 3 ayı bulmadı sözleşmem feshedilemez demeyin. Geriye dönük bir yıla bakılacak. Örnekte son raporun ilk günü 21 Aralık 2021. Geriye dönük 1 yıla gidelim, 21 Aralık 2020 yapar. Kişi örneğe göre bu arada yani 21 Aralık 2020 ile 21 Aralık 2021 tarihleri arasında parca parça aldığı raporları toplamı 3 ayı geçti ise sözleşmesi feshedilecektir.
Genel olarak idare süre hesaplamaları hatalı yapmakta ve sözleşme feshi yoluna gitmektedir.Bu konularda mutlaka hukuki yardım almanızı önemle tavsiye ederiz.
Bu konu hakkındaki benzer makalelerimiz için tıklayın
Geri bildirim: Uzman Erbaşların ve Sözleşmeli Erlerin Sözleşmeleri Neden Fesih Edilir?  - Avukat Abdulkadir AKILLAR
95 günden dolayı sözleşmem fesih edildi 27.07.2022 de dava açıldı 31.03.2023 tarih oldu hala yd alamadım davam ile ilgilenecek iyi bir avukata ihtiyacım var
Bu hususta tarafımıza 05327154705 nolu telefondan ulaşabilirsiniz