Türkiye’ye Giriş yasağı, yasal kalış süresinin ihlal edilmesi durumunda (Oturum İzni, Çalışma İzni, Vize Süresi ya da Vize Muafiyet süresinin aşılması halinde) Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunun 9. Maddesi kapsamında uygulanır. Bu duruma ek olarak, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü gerek görmesi halinde Türkiye dışında olmasına karşın kamu düzeni, kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından sakınca bulduğu yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.
Yasal olarak tanınan süreyi aşmış olmalarına rağmen, aşağıdaki şartların oluştuğu durumlarda Türkiye’ye Giriş Yasağı uygulanmaz
- Tanınan süreyi 3 aya kadar aşmış olmasına karşın, kendi istekleri ile sınır kapılarından çıkış yapmak isteyen ve kendilerine çıkmış olan idari para cezasını ödeyen yabancılar.
- 3 Aya kadar, gün ihlali yapmış olup, haklarında sınır dışı kararı alınan ve bu süre içerisinde çıkış yapmak için sınır kapılarına giderek idari para cezalarını ödeyen yabancılar.
3 aydan daha fazla süre aşımı yapmış olan ve kendi istekleri ile ülkeden ayrılmak üzere sınır kapılarına giden ve idari para cezalarını ödeyen yabancılara ise 1 ay ile 5 yıl arasında Türkiye’ye Giriş Yasağı uygulanır. Bu yasak süreleri aşağıdaki gibidir:
- 3 ay – 6 Arası süre aşımı halinde : 1 ay giriş yasağı
- 6 Ay – 1 Yıl arası süre aşımı halinde : 3 ay giriş yasağı
- 1 Yıl – 2 Yıl arası süre aşımı halinde: 1 yıl giriş yasağı
- 2 Yıl – 3 Arası süre aşımı halinde : 2 yıl giriş yasağı
- 3 Yıldan fazla süre aşımı halinde : 5 Yıl giriş yasağı
Diğer Haller…
Aşağıdaki listelenen durumlarda ise 3 aydan, 5 yıla kadar Türkiye’ye giriş yasağı uygulanır.
- Yasal kalış sürelerini aşmalarının ardından, kendi istekleri ile sınır kapılarından ayrılırken idari para cezalarını ödemeyen yabancılar,
- Yasal kalış sürelerinin aşılmasının ardından ülkeyi terke davet edilen yabancılardan, kendilerine tanınan süreler içinde ülkeyi terk etmeten ve/veya idari para cezasını ödemeyen yabancılar,
- Yasal olarak tanınan süreyi 3 aydan fazla süre ile aşmış olan yabancılardan, haklarında sınır dışı etme kararı çıkartılanlar. (Para cezasını ödenip ödenmediğine bakılmaz.)
- İkamet izinleri reddedildiği ya da iptal edildiği halde, kendilerine tanınan süre içinde ülkeden çıkış yapmayan yabancılar. (Para cezasını ödenip ödenmediğine bakılmaz.)
- 180 gün içinde 90 gün kuralı gereğince vizenin ya da vize muafiyetinin tüm günlerini kullandığı için, 10 gün içinde ikamet iznine başvurmak şartı ile ülkeye alınan ama ikamet iznine başvurmayan yabancılar. (Para cezasını ödenip ödenmediğine bakılmaz.)
- İdari gözetin kararı sonlandırılarak, farklı yükümlülüklere tabi tutulan yabancılar.
- Görevli personel refakatinde sınır dışı edilen yabancılar. (Para cezasını ödenip ödenmediğine bakılmaz.)
Bu kapsamda uygulanan Türkiye’ye Giriş Yasağı süreleri aşağıdaki gibidir:
- 3 aya kadar süre aşımı: 3 ay giriş yasağı
- 3 ay – 6 ay arası süre aşımı : 6 aylık giriş yasağı
- 6 ay – 1 yıl arası süre aşımı : 1 yıllık giriş yasağı
- 1 yıl – 2 yıl arası süre aşımı : 2 yıllık giriş yasağı
- 2 Yıldan fazla süre aşımı : 5 yıllık giriş yasağı
Kişilere uygulanan yasak süreleri sona ermiş dahi olsa, taraflarına yansıtılan ceza ve alacaklarını ödemeyen yabancıların Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir.
T.C. Giriş Yasağı Bildirimi
Türkiye Cumhuriyeti dışında olup da kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturması ihtimali gerekçesiyle hakkında Türkiye’ye giriş yasağı kararı verilen kişilere bu karar, Türkiye’ye giriş yapmak üzere geldiklerinde sınır kapılarındaki yetkili kurum tarafından bildirilir.
Türkiye Cumhuriyeti’nden sınır dışı edilen kişiler hakkındaki Türkiye’ye giriş yasağı kararı bu kişilere valilikler tarafından bildirilir.
Türkiye Giriş Yasağı Sorgulama
Türkiye giriş yasağı sorgulama işlemlerini sınır kapılarından ya da ülkenizdeki Türkiye büyük elçiliklerinden ya da konsolosluklarından öğrenebilirsiniz.
Konuya ilişkin tebligatta Türkiye’ye girişi yasaklanan kişiye, karara nasıl itiraz edebileceği ve konuya ilişkin diğer hak ve sorumlulukları açıklanır.
Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın