TÜRKİYE’DE İDARİ GÖZETİM ALTINDA TUTULAN KİŞİLERİN HAKLARI 4

Suriye’den Geldim, Bu Anlatılan Kurallar Benim İçin De Aynen Geçerli Mi ?

Daha önce belirtildiği üzere, Suriye’den gelen Suriye vatandaşları ile mülteci ve vatansız kişiler, bir başka koruma rejimi olan “geçici koruma” uygulamasına tabidirler. Türkiye hükümeti, Suriye’de devam eden çatışmalardan ötürü bu kişileri Suriye’ye geri göndermeyeceğini beyan etmektedir. Ancak, “geçici koruma” uygulamasına tabi olup da Türkiye’ye giriş veya çıkış kurallarını ihlal edenler ile kamu güvenliği ve kamu düzeni için ciddi bir tehdit oluşturduğu değerlendirilen kişiler idari gözetim altına alınabilmektedir.

18 Yaşından Küçüğüm Ve Yanımda Ailemden Kimse Yok. Ne Yapmalıyım? Benim De Uluslararası Koruma Başvurusu Yapma Hakkım Var Mı?

Savaş ve iç çatışmadan ötürü ya da zulüm görmekten korktuğu için ülkesini terk etmek zorunda kalan herkesin yaşından bağımsız olarak uluslararası koruma başvurusunda bulunma hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla 18 yaşından küçük olmanız uluslararası koruma başvurusunda bulunmanızın önünde bir engel değildir. 18 yaşından küçük olmanız hakkınızda alınacak kararlarda herhangi bir şekilde olumsuz bir etki yaratmaz. Bu sebeple, gerçek yaşınızı yetkililerle paylaşmaktan çekinmeyiniz. Türkiye kanunlarına göre 18 yaşının altındaki her birey çocuktur. Uluslararası koruma başvurunuzun alındığı andan itibaren çocukların korunmasına yönelik özel bir kanun olan Çocuk Koruma Kanunu’nda yer alan hükümlerden faydalanabilirsiniz. Eğer herhangi bir sebepten ötürü idari gözetim altına alındıysanız, Mülteci Hakları Merkezi ile ya da önceden irtibatta olduğunuz diğer hukuki destek sağlayan kurumlarla temasa geçmenizi öneririz.

Yanınızda doğum tarihinizi ya da yaşınızı gösteren kimlik veya belge bulunmaması durumunda, yetkililer hakkınızda yaş tespiti işlemi yapılmasını talep edebilirler. Yetkili makamın on sekiz yaşından küçük olduğunuza dair şüphelerinin olduğu haller gibi çeşitli durumlarda da yanınızda yaşınızı gösterir bir belge olmasına rağmen yaş tespiti işlemi talep edilebilir. Yaş tespit işlemi fiziksel ve psikolojik muayenelerden oluşur. Bu sürecin öncesinde size işlemin amacını ve süreci hakkında bilgi verilmesi zorunludur. Yapılan yaş tespiti sonrasında 18 yaşından büyük olduğunuz sonucuna ulaşıldıysa ve bu sonuca itiraz etmeyi arzuluyorsanız yine Mülteci Hakları Merkezi’ne ulaşabilirsiniz.

İdari Gözetim Altındayım. Yakınlarım Beni Ziyaret Edebilir Mi ?

İdari gözetim altında olan kişilerin yakınlarına erişebilme ve ziyaretçi kabul edebilme hakları vardır. Ancak yakınlarınızın ya da ziyaretçilerinizin sizinle görüşebilmeleri için, kendilerinden aranızdaki akrabalık ya da yakınlık bağını ispatlayan bir kimlik belgesi göstermeleri talep edilebilir.

Avukat Hakkım Var Mı ? Varsa Bu Hakkımı Nasıl Kullanabilirim ?

Türkiye kanunları uyarınca hak arama hürriyeti Anayasa tarafından güvence altına alınmıştır. Bu hürriyetin bir uzantısı olarak da her türlü iş ve işlemle ilgili olarak avukat hakkınız bulunmaktadır.

Avukatlık ücretlerini karşılama imkânınız bulunmuyorsa, yargı önündeki başvurularınızda adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Bu talebinizi bulunduğunuz il barosunun Adli Yardım Servisi’ne ulaşarak yapmanız gerekmektedir. Ardından adli yardım talebiniz başvuruda bulunduğunuz baro tarafından hem maddi durumunuz hem de hukuki destek talep ettiğiniz konu dikkate alınarak bir ön incelemeye alınacaktır. Bu inceleme sonucunda adli yardım talebiniz kabul edilebilir ya da reddedilebilir.

Gönüllü Geri Dönüş Yapabileceğim Söylendi. Bunun Anlamı Nedir?

Geldiğiniz ya da daha önce yasal olarak ikamet ettiğiniz ülkeye gönüllü olarak geri dönmeyi arzu ediyorsanız, bu isteğinizi yetkili makamlarla paylaşabilirsiniz. Bu karar oldukça önemli bir karar olacağından, bu talebinizin sizin için yaratabileceği olası sonuçları ayrıntılı bir biçimde değerlendirdikten sonra kararınızı vermenizi tavsiye etmekteyiz. Gönüllü geri dönüş talebinizi iletmeniz için herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Yasalar uyarınca gönüllü geri dönüşü gerçekleştirebilmeniz için tarafınıza ayni ya da nakdi destek sağlanabilmektedir; ancak bu türden bir desteğin sağlanması belli bir süre alabileceğini göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Benzer bir biçimde, yanınızda herhangi bir kimlik ya da seyahat belgenizin bulunmaması halinde de gerekli işlemlerin tamamlanması da belli bir süre alabilecektir.

Yazımızı Beğendiniz Mi?

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Avukata Soru Sor
Merhaba, daha fazla bilgi için, konusunda uzman avukat uygun bir ücret karşılığında size yardımcı olup yol haritanızı çizecektir.