2022 Mayıs Nafaka Artış Üfe Oranı

ÖNEMLİ!

BU YAZI BİLGİLENDİRME AMAÇLI OLUP OFİSİMİZİN ÇALIŞMA ALANI DIŞIDIR.
LÜTFEN BU KONUDA OFİSİMİZİ ARAMAYINIZ.

Mayıs – 2022 Üfe(%) Tüfe(%)
Bir Önceki Aya Göre 8,76 2,98
Bir Önceki Yılın Aralık Ayına Göre 51,43 35,64
Bir Önceki Yıla Göre 132,16 73,50
Oniki Aylık Ortalamalara Göre 80,38 39,33

Nafaka Yasası Son Durum 2022 

Türk Medeni Kanunu 175. maddeye göre, Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.

Maddede geçen “süresiz” kelimesi nedeniyle birçok kişi mağdur olmaktadır. Boşanmalarına rağmen yıllarca nafaka ödemeye devam eden kişi sayısı pek de azımsanacak değildir. Son zamanlarda çıkan nafaka tepkisinden sonra nafaka için yeni bir düzenleme yapılması planlanıyordu. Bu planlama meclis tarafından bu yıl gündeme alınacak.

Düzenleme ile “nafaka ödeme süresine üst sınır konulması” ve “evlilik süresine göre nafaka ödenmesi” sağlanacak.

2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl, 15 yılın üzerindeki evliliklerde evlilik süresi dikkate alınarak nafaka verilmesi planlanıyor.

Süre sınırında takdirin tarafların durumuna göre hâkimde olacağı belirtiliyor. Hâkim, nafakayla ilgili karar verirken, ‘eşlerin iş ve gelir durumunu’ dikkate alacak.

Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu üyeleri, mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal düzenleme yapılmasını istiyor, bu doğrultuda seslerini duyurmaya çalışıyor. Yeni nafaka düzenlemesi yapılarak süresiz nafaka konusunun çözüme kavuşturulması, adaletin sağlanması bekleniyor.

Nafaka Miktarı Nasıl Belirlenir ?

Asgari ücret alan biri ne kadar nafaka öder ? 5000 TL maaş alan biri ne kadar nafaka öder ? Nafaka avukatı olarak karşılaştığımız en sık sorulardan bazıları da bunlardır. Maaşını belirten kişi ne kadar nafaka ödeyeceğini bilmek ister.

Kanunda nafaka miktarının alt ve üst sınırı belirlenmemiştir. Boşanma davasında nafaka belirlenirken mahkeme araştırma yapmak zorundadır. Tarafların ekonomik ve sosyal durumları araştırılacaktır. Kişilerin aylık kazancı, malvarlıkları nafakanın belirlenmesinde en önemli etkenlerdir. Asgari ücret alan bir kişi bile nafaka ödemek zorunda kalabilir.

Avukat Aziz Cihan KAÇIRAN - Gaziantep ACK Avukatlık Ofisi Gaziantep Ağır Ceza Avukatı Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Avukatı

Nafaka maaşın yüzde kaçı olarak ödenir?  

Nafaka oranı mevcut maaşın 1/4’ü olacak şekilde bağlanmaktadır. Alınacak miktar ne olursa olsun bu oran geçilmez.

Nafaka miktarı ne kadardır?  

Nafaka miktarı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu miktar kişinin ekonomik durumuna göre belirlenecek olduğundan boşanma davasında nafaka maaşın %25’i kadar olmakta, bu oran maaşın Hakimin karanına göre %50’ye kadar çıkmaktadır. 2022 yılında taraflara bağlanan minimum ve ortalama nafaka miktarı 400 ila 800 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Bu konuhakkında benzer makalelerimiz için tıklayın

4.1/5 - (10)

4 thoughts on “2022 Mayıs Nafaka Artış Üfe Oranı”

  1. Merhabalar ben 2021 de boşandım ve kizima 350 tl nafaka aliyordum ufe tufe hesabi olark 3 4 ayfir 420 tl aliyorum bu enflasyonda zamm artisi nafakaya eykilyormu artiyormu acaba ricaetsem cvblayablrmsnx

  2. Seda Taşpınarlı

    Merhaba 10 sene önce ayrıldım 250 TL bağlandı şuan aldığım 650tl nasıl hesaplanmali şuan nekadar almaliym şimdiden teşekkürler

  3. Merhabalar, eşim 2. Evliliğinde fiilen 5 ay birlikte yaşamışlar.Resmi olarak ise 3 yıl devam eden bir evliliği olmuş.ve ortak çocukları olmamış..ayrı yaşadıkları zamanda da tedbir nafakası ödemiş.. yaklaşık 9 yıl sonra resmi olarak boşandığı da ise yoksulluk nafakası bağlanmış, ve o gündür bu gündür yani 2004 yılından bu yana yoksulluk nafakası ödemekte..biz ise 2005 yılında evlenmiş olmamıza rağmen halen maaşından eski eşine yoksulluk nafakası kesilmektedir. Yeni medeni kanunun yoksulluk nafakası düzenlemesine göre biz bu ödemeden nasıl kurtuluruz.Yardimci olursanız çok sevinirim.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

Scroll to Top