Adli Kontrol İmza İhlali

Adli Kontrol İmza Yükümlülüğü İhlali Olursa Ne Olur?

Adlî kontrol hükümlerini isteyerek, haklı mazereti olmaksızın, yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilecektir.

Adli Kontrol İmza Yükümlülüğü Ne Zaman Biter? Kaç Yıl Sürer?

CMK m. 110/A gereğince; ”Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır. Bu süre, zorunlu hâllerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı, Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda dört yılı geçemez. Bu maddede öngörülen adli kontrol süreleri, çocuklar bakımından yarı oranında uygulanır.” denmektedir. İlgili maddede imza yükümlülüğünün üst sınırı belirlenmiştir. Ancak somut duruma göre adli kontrol tedbiri uygulanması gerekliliğinin koşulları ortadan kalktığında imza yükümlülüğü de kişinin talebi ile veya resen kaldırılacaktır.

Adli Kontrol Kararının Ardından İmza Uygulaması Ne Zaman Başlar?

Şüpheli veya sanık hakkında halk arasındaki ifadesiyle imza yükümlülüğüne tabi tutulmasının ardından öncelikle yargı makamlarınca verilen adli kontrol kararının kesinleşmesi gerekir. Daha sonra ilgili karar Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne gönderilir. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü şüpheli veya sanığa adli kontrol kararını tebliğ eder. Kişinin tebliğ ile birlikte imza yükümlülüğü başlar.

TMK MADDE 503

Adli Kontrol Ne Kadar Sürer?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda adli kontrol uygulamasının ne kadar süreceğine dair açık bir düzenleme yapılmıştır. Adli kontrol tedbirinin süresine dair düzenleme 01.01.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Şüpheli veya sanığın adli kontrol yükümlülüğünün devamının gerekip gerekmeyeceği hususunda en geç dört aylık aralıklarla; soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi, kovuşturma evresinde ise resen mahkeme tarafından karar verilir (CMK m.109/4) (Yürürlülük Tarihi: 01.01.2022).

Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hâllerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır. Bu süre, zorunlu hâllerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı, Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda dört yılı geçemez. Bu maddede öngörülen adli kontrol süreleri, çocuklar bakımından yarı oranında uygulanır (CMK m.110/A) (Yürürlülük Tarihi: 01.01.2022).

Hüküm kesinleştikten sonra adli kontrol tedbiri kendiliğinden kalkacaktır. Kesinleşen hükmün infazı aşamasında, yargılama aşamasına ilişkin olan adli kontrol hükümleri uygulanamaz.

Adli Kontrol Tedbirine Uyulmaması ve Sonuçları

Adli kontrol şartlarını isteyerek yerine getirmeyen şüpheli veya sanık hakkında, hükmedilebilecek hapis cezasının süresi ne olursa olsun, yetkili yargı mercii hemen tutuklama kararı verebilir. Adli kontole uyulmaması halinde tutuklama kararı verilmesi yetkili merciin takdirine bağlıdır. Adli kontrol kararının ihlali halinde, mahkeme gerekli görürse tutuklama kararı yerine adli kontrolün biçimini değiştirebilir veya aynen devamına da karar verebilir.

Hemen belirtelim ki, bazı şüpheli veya sanıklar azami tutukluluk süreleri dolduğu için adli kontrol altına alınarak tahliye edilmektedir. Azami tutukluluk süresinin dolması nedeniyle verilen adli kontrol tedbirinin ihlali halinde de hakim tutuklama kararı verebilir. Ancak, bu durumda tutuklama süresi ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde dokuz aydan, diğer işlerde iki aydan fazla olamaz

ADLİ KONTROL İMZA İHLALİ MAZERET DİLEKÇESİ

 

…………………CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA

          Cumhuriyet Başsavcılığınızca yürütülen 2020/… sayılı soruşturma evrakı üzerinden yapılan talep üzerine, hakkımda … Sulh Ceza Hakimliğinin … tarih ve 2020/… sorgu sayılı kararı ile Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 109/3-b maddesi uyarınca (belirli yerlere başvurmak) adli kontrol kararı verilmiştir.

          Söz konusu adli kontrol kararı gereğince tarafımdan herhangi bir aksatma yapılmaksızın bugüne kadar gerekli müracaatlar yapılmış ve imza atma işlemi gerçekleştirilmiştir.

          Ancak, … (Buraya hangi nedenlerle imza atmaya gidemediğinizi yazmanız gerekmekte) sebeplerden dolayı …/…/… tarihinde imza atma yükümlülüğümü yerine getirememiş bulunmaktayım. İmzamı atamama nedenlerim ile ilgili belgeler dilekçenin ekinde sunulmuştur.

         Mazeretimin kabulü ile gereğini saygılarımla takdirlerinize arz ederim. …/…/…

                                                                                                              AD- SOYAD

                                                                                                                 İMZA

EKLER:Kimlik Fotokopisi ve diğer belgeler

Bu konu hakkında benzer makaleler için tıklayın

5/5 - (1)

4 thoughts on “Adli Kontrol İmza İhlali”

  1. İyi günler ben adli kontrol şartıyla serbest bırakıldım 2aydir imza veriyorum ayin 1 ve15:den şu an Nevşehir Derinkuyu ikamet ediyorum ve ise girdim işim geregi sivas yozgat adana civarinda tarim işi buldum devam seyahat etmek zorundayim 1 imzayi gecirtirsem istemeyerek ne olur bi yadimci olursaniz sevinirim cep 05338142946

    1. Aziz Cihan KAÇIRAN

      Konu hakkında detaylı bilgi için tarafımıza 0532 715 47 05 nolu telefondan ulaşabilirsiniz

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Avukata Soru Sor
Merhaba, daha fazla bilgi için, konusunda uzman avukat uygun bir ücret karşılığında size yardımcı olup yol haritanızı çizecektir.